Upravit stránku

Kategorie:

Technické informace


Rozměry:

Rozměry pilového pásu se řídí podle použitého stroje a způsobu řezání materiálu.
Šírku pilového pásu u typu 5340 – C75 určuje nejmenší rádius, který se vyřezává v materiálu.
Jinak smí být nejvýše o 10 mm širší, než je šířka oběžných kol daného stroje.
Doporučené hodnoty šířky pilových pásu podle minimálního rádiusu:

Minimální rádius [mm]2552100150200300400500600700
Šířka pásu [mm]6101520253035404550

U pilových pásu typu 5340 – WM je šířka pásů daná výrobcem stroje a je odvozena z oběžných kol.
Tloušťka pilového pásu nesmí překročit hodnotu S1, protože materiál pilového pásu by byl při ohybu příliš namáhán a mohlo by dojít k jeho mechanickému poškození.

  • s1 = průměr oběžného kola [mm] / 1000

Při volbě rozteče zubu se vychází z výšky řezaného materiálu. Doporučuje se 3 až 5 zubů v závěru.

Provozní podmínky:

Maximální řezná rychlost pilového pásu je předepsána výrobcem pásové pily. Obvykle se pohybuje v rozmezí 20–35 m/s. Platí obecná zásada, že čím tvrdší je řezaný materiál, tím menší je řezná rychlost.

Zásady při používání:

1. Před zahájením řezání je nutné překontrolovat, zda je pilový pás správně naostřen, rozveden a zda není poškozen nebo vyhřátý. Vyhřátí pilového pásu se projevuje zabarvením pásu fialovou barvou i po vychladnutí pásu.

2. Pilový pás musí být dostatečně napnutý. Vyvarujte se ale velkému napnutí pásu, které by mohlo způsobit roztržení pásu. Doporučené maximální hodnoty napnutí pilového pásu:

Typ: 5340 C75

ProvedenÍ
H x S x T [mm]
Tahové napětí
σ [MPa]
Napínací síla
[N]
6 x 0,5 x 425105
8 x 0,5 x 525142,5
10 x 0,6 x 625211,5
12 x 0,6 x 730320
15 x 0,6 x 730428
20 x 0,6 x 830585
25 x 0,6 x 830893
25 x 0,7 x 8301006
30 x 0,7 x 10301245
35 x 0,8 x 10401702
40 x 0,7 x 10452190
40 x 0,8 x 10452550
45 x 0,9 x 12503564
50 x 0,9 x 12504014

Typ: 5340 WM1, 5340 WM2, 5340 WM3

ProvedenÍ
H x S x T [mm]
Tahové napětí
σ [MPa]
Napínací síla
[N]
32 x 0,9 x 22401840
32 x 1,0 x 22402040
32 x 1,1 x 22402240
35 x 0,9 x 22402050
35 x 1,0 x 22402280
35 x 1,1 x 22402510
40 x 0,9 x 22452700
40 x 1,1 x 22452930
50 x 1,1 x 22454760

3. Vedení pilového pásu a vodící kolečka musí být zbaveny pilin a pryskyřice. Vůle mezi vodítky a pásem smí být nejvýše 0,2 mm. Vzdálenost horního vodítka od řezaného materiálu se volí co nejmenší, aby tuhost pásu byla co největší.

4. Řezaný materiál držet oběma rukama tak, aby tělo bylo mimo rovinu pilového pásu. Materiál neřezat násilím.

5. Zahájit řezání až po dosažení plné režné rychlosti. Čas doběhu pilového pásu nezkracovat třením o bok pilového pásu ani dořezáváním materiálu.

6. Při řezání velkých rozměru je nutno používat pevného vedení. Při dořezávání materiálu, používat přidržovacích pomůcek.

7. Pilový pás je nutno pravidelně vyměňovat a odstavovat (presto, že není otupen), zachovávají se tak mechanické vlastnosti materiálu pásu.

8. Pilový pás by se nemel v žádném případě vyhrát. Pokud se tak stane, pás okamžitě odstavit a po vychladnutí znovu rozvést a naostřit, připadne zkontrolovat jeho rovinnost. Aby nedošlo k vyhrál— je nutno dbát na včasné ostření a dodržování režných podmínek.

9. V případě výskytu prasklin pás vyřadit.

10. Po skončení práce nenechávat pilový pás na stroji napnutý, vždy jej uvolnit.

Údržba:

Rozvod se provádí na 1 až 2/3 výšky od špičky zubu a rozvádí se na každou stranu přibližně o 1/3 až 1/2 tloušťky pilového pásu. U měkkých dřev muže být rozvod zubu i vetší, ale nikdy nesmí dojít k takovému vyhnu— zubu, aby mezi břity zůstal nevyřezaný klín dřeva. Při rozvádění dodržujte stejnou hodnotu rozvodu po celé délce pásu. Dbejte především na rovnoměrnost rozvodu (odchylka max. 0,1 mm). V opačném případě dochází k zabíhání pásu na stranu většího rozvodu.

Ostření zubu se provádí keramickým kotoučem (umělý korund) střední hrubosti zrna. Ostři se celo zubu. V případě výrazného otupení se přebrušuje i hřbet zubu. Při ostření zabraňte nežádoucímu zčernání (vyžíhání) ostřené části zubu. Při broušení je důležité zachovat rádius v patě zubu. Ostrý přechod tvaru v patě zubu napomáhá vzniku trhlin v materiálu.


Nejste si stoprocentně jistí, co zkratky v tabulkách znamenají? To není žádná ostuda! V legendě si můžete ověřit, zda jste si to mysleli správně, případně se vzdělat v ostatních zkratkách. Lepší se podívat, než objednat špatně.
Vysvětlivky pro zkratky

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti